Címlap » Alexander Schmemann: Liturgia és élet

Alexander Schmemann: Liturgia és élet

Ajánló

„Nyugat szavainak szükségük van Kelet szavaira, hogy az Isten igéje egyre jobban tárja fel a maga kifürkészhetetlen gazdagságát. (...)

(...) Keleten a liturgikus imádság (...) az emberi személyt a maga teljességében vonja be az imádságba: a misztériumot annak magasan kifinomult tartalmában élik meg, de ugyanakkor az érzelmeknek azzal a melegével, amelyet ez éleszt a megváltott emberiség szívében. A szent cselekményben az ember testisége is be van vonva a dícséretbe, és mindenben megnyilvánul az a szépség, amely Keleten az egyik legkedveltebb név az isteni harmóniának és az átváltozott ember mintájának kifejezésére: megnyilvánul a templom formájában, a hangokban, a színekben, a fényekben, az illatokban. A szertartások hosszasan elnyújtott ideje, a könyörgések ismétlése, mindez végül is kifejezi az egész személyiség fokozatos azonosulását az ünnepelt misztériummal. (...)

A kozmikus valóság is meg van híva a hálaadásra (...). Ebben a felfogásban kifejezésre jut egy kiegyensúlyozott és csodálatos tanítás a teremtett világnak (...) a méltóságáról.

Annak, aki igazán jelentős és fontos kapcsolatot keres saját magával és a világgal, (...) a liturgia feltárja az utat az új ember egyensúlya felé, és tiszteletre szólít fel a teremtett világban levő eucharisztikus lehetőségek előtt (...) Kelet ezt az iskolát ajánlja fel az embernek aki keresi az élet értelmét (...).

Hadd élvezhesse már a harmadik évezred embere ezt a felfedezést, akihez végre eljut az egyetértő és ezért teljesen hihető szó (...)”

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


II. János Pál pápa Kelet Világossága kezdetű apostoli leveléből (1995. május 2.; Keresztes Szilárd fordítása; Szent István Társulat, Budapest)

A könyv itt olvasható online

A könyv pdf formátumban

A könyv epub formátumban

A könyv mobi formátumban

Elérhetőségek

Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség

2040 Budaörs, Lévai u. 18. Térkép

Tel: 23/414-202

Email: parokus [dot] budaors [kukc] hotmail [dot] com

Számlaszám

Adományaikat az alábbi számlaszámra várjuk: 10702332-49389601-51100005