Címlap » A Budaörsi Görögkatolikus Egyházközségről

A Budaörsi Görögkatolikus Egyházközségről

Budaörsön mintegy 30 éve működik a Görög Katolikus Egyház. Az 1980-as évek elején 3 hetente volt görög katolikus mise a római templomban, amelyen 4-5 hívő vett részt. A Római Katolikus Egyháztól azonban megkaptuk az ótemető kápolnáját (melynek csak a romos falai maradtak meg) s a környező kis telekrészt. Gulybán Tibor atya vezetésével a hívek – sok más jó szándékú támogató segítségével - 1983-ra új templomot építettek a romokból, melyet Bacsóka Pál budai paróchus atya szentelt fel.

Azóta Legeza József atya és (23 évi szolgálattal) Vereczki András atya a misére járó hívek számát 25-30 főre emelte, s hetente négy misét mutattak be. A hívek számának emelkedésével mindjobban szükségessé vált új, nagyobb templom építése a hiányzó parókiával s a hiányzó közösségi termekkel.

A templomépítés előkészítése 5 éve folyik. A Görög Katolikus Egyház lakást vett, hogy Budaörsön élő parókus tudja szolgálni az Urat és a hívő közösséget. Új parókusunk, Vatamány Sándor atya családjával be is költözött már, s nagy energiával folytatja az elődei által elkezdett munkát. A hívek száma azóta 35-40 főre növekedett.

A budaörsi lakótelepen van már szép telkünk, nemrég emeltünk rajta egy gyönyörű, korpuszos keresztet, melyet 2009. június 20-án püspök atyánk szentmise keretében szentelt meg. E nagyszabású ünnepségen mintegy 150 hivő vett részt, s képviseltették magukat a társ keresztény egyházak és a város vezetése is. A helyi televízió összefoglaló műsort adott az ünnepségről, így minden budaörsi lakos értesülhetett görög katolikus közösségünk nagy ünnepéről s új templomunk építésének előkészületeiről.

A Görög Katolikus Egyházközség nemcsak Budaörsre terjed ki, hanem – mint szórvány egyházközség – annak elég nagy környékére is: Budapest XXII. kerületére (Nagytétény, Budatétény, Budafok), Budakeszire, Zsámbékra, Bicskére, hogy csak a nagyobb településeket említsük (évekkel ezelőtt az egyházközség területe Dunaújvárostól Szentendréig terjedt ki s Dél-Budai Görög Katolikus Egyházközség volt a neve). Zsámbékon és Budakeszin tartunk görög katolikus miséket, de még nagy lehetőség és távlat van e kiterjedt egyházközségi-terület görög katolikus hitéletének fellendítésére.

Budaörs, 2009. szeptember 1

Dr. Fejéregyházi Sándor
világi elnök

 

 

Az egyházközséghez tartozó települések:

Budapest_XXII. (Budafok, Budatétény, Nagytétény), Alcsútdoboz, Biatorbágy, Bicske, Bodmér, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Csabdi, Csákvár, Etyek, Felcsút, Gánt, Herceghalom, Mány, Nagykovácsi, Óbarok, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Szár, Tabajd, Telki, Tök, Újbarok, Vál, Vértesacsa, Vértesboglár, Zsámbék

 

 

 

 

Elérhetőségek

Szent Demeter Görögkatolikus Egyházközség

2040 Budaörs, Lévai u. 18. Térkép

Tel: 23/414-202

Email: parokus [dot] budaors [kukc] hotmail [dot] com

Számlaszám

Adományaikat az alábbi számlaszámra várjuk: 10702332-49389601-51100005